среда, 24. фебруар 2016.

"Burek" sa piletinom i povrćem

Ako gledate i pratite turske recepte po njihovom sve što prave sa korama su bureci...za mene je ovo pita, zato sam burek stavila pod navodnicima. Originalni recept je sa lisnatim testom, ja ne volim naše lisnato testo a mrzelo me je da ga sama pravim te sam ga napravila sa phyllo korama, koje su jako tanke, ali premaz ih je napravio kao da su domaće.


Sastojci za premazivanje kora:
500 g kora za pitu
30 g brašna
8 g praška za pecivo
100 ml ulja
150 ml tečnog jogurta ili kefira
1 jaje + 1 belanac
pola kašičice soli
Sastojci za fil:
250 g sitno iseckanih pilećih grudi
1 struk praziluka
150 g mešavina smrznutog povrća
1 puna kašika paradajz pirea
po ukusu so, biber, majčina dušica
maslinovo ili suncokretovo ulje
i još:
1 žumance
semenke po ukusu

Priprema:
U veći tiganj sipati 2 do 3 kašike maslinovog ulja ( ili ulje koje koristite ) i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno dobro oprali od peska, pržiti ga dok ne omekša i onda dodati piletinu, koju ste iseckali na sitnije kockice i pržiti sve zajedno, dok piletina ne pobeli.
Dodati smrznuto povrće,( grašak, šargarepa, kukuruz,boranija ili, ako nemate tu vrstu smrznutog povrća, može i sveže ) pire od paradajza, posoliti, pobiberiti i dodati majčinu dušicu i pržiti sve zajedno, dok povrće ne omekša, mešajući pažljivo da ne zgnječite povrće.
Probati da li je šta potrebno od začina i skloniti sa ringle da se fil ohladi.


Sastojke za fil staviti u jednu manju zdelicu i žicom za mućenje umutiti sve zajedno dok ne dobijete glatku i malo gušću masu, sa kojom ćete premazivati kore. Vrlo sličan fil sam pravila za ovu vrstu bureka, ovde mi je trebao malo gušći fil, jer su mi kore bile pretanke.

Svaku koru premazati i sada je do vas, kako ćete ih zavijati, ja sam pola pravila u male rolnice a pola kao školjkice.
Objasniću oba postupka.
Ako pravite rolnice premazati koru do polovine sa masom koju ste prethodno umutili, preklopiti drugom polovinom kore i premazati i taj deo i onda preklopiti još jednom, premazati i na početku staviti punu kašičicu sa piletinom i povrćem, preklopiti po malo sa leve i desne strane i zaviti rolnicu.


Ako ih pravite u obvliku školjkica, onda premazati pola kore sa masom od jaja i jogurta, preklopiti i premazati i onu drugu preklopljenu polovinu sa gornje strane, sredinu kore prstima gurati prema gornjem delu kore i kako ih vi gurate, tako se formiraju faltice na kori sa desne i leve strane, preklopiti sredinu sa malo namazane kore, samo da pokrijete rez koji se stvorio dok ste gurali koru prema gore.
Sipati punu kašiku smese od piletine i povrća,vrlo malo preklopiti korom sa leve i desne strane i zaviti u školjkicu.
( ako niste sigurni kako se ovo radi,probajte prvo sa salvetom, videćete da je veoma lako )


Ja sam imala dovoljno piletine za 14 malih burekčića.
Poređati ih u pleh prekriven papirom za pečenje, premazati ih umućenim žumancetom sa nekoliko kapi vode i posuti ih sa semenkama po vašem izboru.



Uključiti rernu na 175°C i peći ih kad se rerna zagrejala oko 20 minuta ili dok vam ne porumene...ja sam zaboravila da uključim moj tajmer i pekli su se oko 27 minuta i malo su više porumeneli.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Nemam riječi! Ja ne pripadam krajevima gdje caruju pite - ali ih obožavam. Od vas Srpkinja i Makedonki na coolki naučila sam praviti i pite i pogače. Ovo ja imam kao - zlatiborsku pitu i recimo da je koristim u 80% slučajeva. Kora je prhka, hrskava, izvrsna. Punjenja su posve moja - ono što mi je inspiracija, kao i ovaj tvoj recept, npr. Mogućnosti su velike.E sada, imam i novi sistem slaganja poslije ovog tvog recepta. Onako za promjenu i gušt.Puno hvala Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Damira, lepota i jeste u tome što učimo jedni od drugih, od vas, Dalmatinki, se može puno naučiti, samo šteta što mi nemamo te sastojke koje vi imate u Dalmaciji...Od srca ti se zahvaljujem i šaljem ti topli zagrljaj.

      Избриши